vrijdag 29 juni 2012

Campbell Alexander

Campbell Alexander is in de film “My sister’s keeper” een advocaat. Anna Fitzgerald is geboren om haar zus met kanker te redden, maar Anna wil dit niet meer en Campbell Alexander verdedigt haar, nota bene tegenover haar moeder. Anna zoekt hem op nadat ze zijn reclamespotje heeft gezien: “I’m Campbell Alexander. I have a 91 percent success rate. What can I do for you?”. Anna is blijkbaar overtuigd door dit spotje, maar in de echte wereld zou dit spotje nooit op de tv en/of radio gekomen zijn. Het is namelijk in strijd met regel 7.1 van “ABA Model Rules of Professional Conduct”. Hierin staat namelijk: a lawyer may not make statements that create an "unjustified expectation" that the same results could be obtained for other clients in similar matters without reference to the specific factual and legal circumstances, even if the statements are literally true. En dat is precies wat Alexander Campbell doet als hij het heeft over een kans op slagen van 91%.

Is de term “kans op slagen” hier eigenlijk wel passend? Omdat Campbell Alexander Anna heeft verdedigd wordt besloten dat Anna de operatie mag weigeren. Deze beslissing wordt genomen in de wetenschap dat Anna dus zal weigeren en Kate, haar zus, daardoor dood zal gaan. Is de zaak dan wel geslaagd? De advocaat, Campbell Alexander, en dus ook Anna, zijn technisch gezien indirecte moordenaars. Is deze zaak dan niet geheel tegen het gevoel van een topadvocaat als Campbell Alexander? Nee, er is namelijk ook nog een verborgen keerzijde aan het verhaal. Kate heeft Anna in het geheim verteld dat ze weet dat ze de volgende operatie niet zal overleven. In het geheim, omdat hun moeder, Sara Fitzgerald, er heel veel moeite mee heeft om haar dochter los te laten. Ze doet er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat Kate nog zal genezen. En dan is het toch erg moeilijk om als dochter te zeggen dat je het eigenlijk niet meer wil en dat je de volgende operatie niet meer aan zal kunnen. Dus aan de ene kant sterft er iemand door het handelen van Campbell Alexander, maar aan de andere kant heeft ze daar zelf min of meer voor gekozen.

Later in de film kom je te weten waarom Campbell Alexander Anna zo steevast tegen haar ouders verdedigt. Als hij de rechtszaal uitloopt, krijgt hij een epileptische aanval. Als Anna zijn lichaam trillend op de grond ziet liggen, begrijpt ze waarom Campbell Alexander haar juist graag wilde verdedigen: hij weet hoe het is als je geen controle hebt over je eigen lichaam. En omdat hij er bij zichzelf niets aan kan doen, probeert hij het voor Anna wél te rechtvaardigen.

De acteur die de rol van Campbell Alexander vertolkt, Alec Baldwin, wilde vroeger zelf ook graag advocaat worden. Het pakte voor hem anders uit en hij werd acteur. Misschien is het wel daarom dat dit de perfecte rol voor hem is. Ik vind dan ook dat hij de rol zeer goed gespeeld heeft en dat het erg overtuigend overkwam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten