woensdag 27 juni 2012

De moeder van Kate: Sara

Sara en haar man Brian wilden net als de meeste mensen een gezin stichten. En dan het liefst een gezond gezin.
Helaas was dit niet het geval voor hun, toen bleek dat na hun eerste kerngezonde kind, Jesse, hun tweede kind, Kate, leukemie bleek te hebben. Voor hen was dit een enorme schok. Omdat Jesse niet in aanmerking kwam om zijn zusje op medisch gebied te helpen, namen Sara en Brian de beslissing om een nieuw kind te maken; een donorbaby. Deze donorbaby kreeg de naam Anna, en was er in eerste instantie voor om te zorgen dat Kate beter werd. Dit was een rigoureuze beslissing van Sara en Brian, maar deze beslissing was uit liefde voor Kate. Sara houdt zo veel van Kate (logisch, want het is haar kind) dat ze het niet zou kunnen aanzien als Kate langzaam sterft, terwijl ze er zelf niks aan heeft gedaan, maar dat wel zou kunnen. Deze beslissing van Sara was op dat moment de enige juiste voor Kate. Sara wilde zo graag bewijzen dat ze een goede moeder was, een hele goede moeder, dat ze heel erg ver ging in het redden van het leven van haar dochter Kate.

Wat ze niet beseft, is dat dit voor haar andere twee kinderen grote gevolgen heeft. Door alle aandacht die ze aan Kate schenkt, komt haar oudste zoon Jesse aandacht tekort. Sara gebruikt het lichaam van Anna bewust voor de gezondheid van Kate. Daarmee benadeelt ze de gezondheid van Anna. Ze verpest de dromen die Anna had. Zo wilde Anna bijvoorbeeld echt ervoor gaan met sport maar dat kon na alle ingrepen die ze had ondergaan voor haar zus niet meer.

De enige focus van Sara ligt nog bij Kate. Ze heeft haar ‘obsessie’ om Kate te redden niet meer in de hand. Ze geeft eigenlijk alles in haar leven op voor het redden van het leven van haar dochter. Zelfs haar baan als jurist. Op een dag vertelt Kate weer huilend hoe lelijk ze zich wel niet voelt en hoe verschrikkelijk het voelt om kaal te zijn. Als moeder kon Sara haar dochter niet zo in verdriet aanhoren, zonder dat ze iets deed. Na dit gesprek besloot ze om haar hoofd kaal te scheren, uit solidariteit met Kate. Dit is een heel mooi gebaar van Sara.

Maar in het leven van Sara draait het toch om Kate en Kate’s fysieke gezondheid.

Wat Sara niet doorheeft is dat ze voornamelijk kijkt naar de fysieke gezondheid van Kate en niet naar de mentale. Ze wil bijvoorbeeld niet geloven dat Kate niet meer wil leven. Sara is helemaal niet bezig met dat soort dingen.

Ondanks dat Sara zo goed probeert om een goede moeder te zijn, slaat ze eigenlijk de plank volledig mis. Geen enkele van haar drie kinderen lijkt gelukkig te zijn. Jesse en Anna worden volledig achtergesteld en voelen dat ook zo, en Kate krijgt dan wel alle aandacht op het gebied van haar lichamelijke gezondheid, maar Sara vergeet aandacht te geven aan hoe Kate zich voelt.

Emma Stöger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten