zondag 1 juli 2012

De gezondheid van het ene kind voor het leven van het andere...


In deze film wordt het meisje Anna geboren om als donor te dienen voor haar zus, die ernstig ziek is. Haar hele leven wordt opgeofferd voor haar zus.
Als ze elf jaar is heeft ze ontelbaar veel operaties, transfusies en injecties ondergaan om haar oudere zus Kate te helpen om tegen leukemie te vechten. Haar ouders willen dit zo en zeggen daardoor juist nog meer van haar te houden?
Maar mag dit wel? Mogen ouders de gezondheid van het ene kind opofferen om het leven van het andere kind te redden?
Ik ben van mening dat het ethisch niet verantwoord is om dit te doen. Ik denk dat dit ook in strijd is met de rechten van de mens. Elk mens heeft recht op leven, misbruik en uitbuiting van een mens moet worden tegengegaan en de lichamelijke integriteit moet worden gehandhaafd.
De ouders offeren het leven van Anna op. Zij is gezond geboren, maar haar gezondheid loopt nu gevaar. Zij kan zich niet als een zelfstandig iemand ontwikkelen, lichamelijk niet en geestelijk niet.  Heel haar leven staat in het teken van haar zus en zij moet zich geheel opofferen; zij heeft geen eigen leven.
Ieder mens heeft recht op leven, maar de ouders brengen het leven van Anna in gevaar. Zij doen dit bewust en Anna kan zich niet verweren, omdat zij nog een kind is en dus totaal afhankelijk van haar ouders. Haar ouders maken misbruik van haar afhankelijkheid en dat mag niet.
Daarnaast kunnen anderen niet beslissen over haar lichaam. De ouders moeten het lichaam van Anna met rust laten. Zij kan pas zelf beslissen wat ze met haar lichaam doet als ze volwassen is. Als ze dan bijvoorbeeld een van haar nieren wil afstaan is dat oké. Het is dan haar eigen beslissing.
De ouders maken nu misbruik van Anna en buiten haar uit voor de gezondheid van haar zus. Dat is dus uitbuiting en dat is in strijd met de rechten van de mens.
Kortom wat er in de film gebeurt is ontoelaatbaar en in strijd met de rechten van de mens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten