zondag 1 juli 2012

Teveel liefde?

Kate en haar zusje Anna, figuurlijk, een perfect beeld van de situatie. 
Omdat deze film mij zo aansprak, leek het mij mooi om twee vragen met elkaar te combineren. De vraag, kun je ook teveel van iemand houden en dit gecombineerd met de blik op het zusje Anna. Ik vind dat het in inderdaad om té veel van iemand te houden, maar er is alleen sprake van een negatief effect als iemand bepaalde dingen niet accepteert, omdat hij te veel van iemand houdt, dus als het ware een blinde vlek heeft door de liefde.

Het lieve meisje Kate, strijdt al haar hele leven tegen een van de meest vreselijke vorm van kanker, leukemie. Dat houdt in dat het groeiproces van witte bloedcellen op een kwaadaardige manier veranderd wordt. De taak van deze witte bloedcellen, is het beschermen van het menselijk lichaam. Dus wanneer het groeiproces veranderd wordt, kunnen de bloedcellen hun herstellende en beschermende werk niet verrichten. Kate gaat aan deze ziekte helemaal ten onder, maar niet alleen zij, langzamerhand ook haar familie.

Haar zusje Anna, is het grootste slachtoffer van dit alles. Anna’s geboorte dient oorspronkelijk maar voor één ding: het ondergaan van transfusies, operaties, injecties, dit alles om haar grote zus Kate te helpen met het overleven van leukemie. Dit gaat zeker te ver in mijn ogen, hoewel de gedachte er achter ontzettend mooi is, is het in praktijk heel anders. Anna is een mens, net als Kate. Zij hoort dus hetzelfde behandeld te worden. In deze situatie wordt er zoveel van Anna gevraagd, dat kan niet gezond zijn voor een kind van die leeftijd.

Ik heb bij de rol van de moeder Sara, twee gevoelens. De ene is warm, de ander is ijzig koud. Je zou kunnen denken dat het ontzettend mooi is wat zij voor haar kind doet, ze gaat door het vuur voor Sara, door dik en dun steunt zij haar dochter. Maar hoe zij Anna behandelt is verreweg van wat hoort, zij gaat hier de grens in mijn ogen volledig voorbij. Het grote slachtoffer in het verhaal is dus eigenlijk Anna.

Wat ik heel mooi vind is de relatie tussen de twee meisjes, Kate en Anna. Zij houden ontzettend veel van elkaar en zij spelen hun rol beiden als die hen op de buik is geschreven. Het meest aangrijpende moment als het gaat om het recht van Kate, was het moment in de rechtszaal, wanneer moeder en dochter recht tegenover elkaar staan. De een (Anna) wordt ondervraagd door haar moeder, op een manier die niet meer gezien kan worden als ethisch verantwoord. De moeder vraagt te veel van haar kind, en ook al kan Anna haar zus hiermee nog langer in leven houden, het is niet verantwoord. Daarnaast heeft Anna nooit een keuze kunnen maken, en wanneer ze dit wel doet, waar ze volledig recht op heeft, wil haar moeder haar de baas zijn over haar eigen lichaam. Het lichaam van een mens, het lichaam van een kind. Artikel 11 van de grondwet luidt zelfs zo: "Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op onaantastbaarheid van zijn lichaam".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten